Uw dier behandelen met zo min mogelijk stress en ongemak!
Dit principe draag ik hoog in het vaandel. Dit probeer ik vooral te bekomen door het dier in zijn normale omgeving de tijd te geven om te wennen aan een nieuw persoon (mezelf in dit geval) en alle handelingen die met een lichamelijk onderzoek gepaard gaan.
Van het moment het dier bij de dierenarts komt (of vice versa), is er meestal al sprake van een zekere mate van stress. Mijn doel is om dit stressgehalte zo min mogelijk te doen stijgen, en samen werken we ernaar om het te doen dalen en zelfs te laten verdwijnen!
U kan bij mij terecht voor preventieve zorgen zoals jaarlijks onderzoek en vaccinaties. Ook indien uw dier zich niet lekker voelt, kunt u op mij rekenen.
In geval van verder onderzoek (echo, röntgen) of operatie werk ik samen met buurtcollega’s zodat u en uw dier optimaal verder geholpen worden.
Deze regeling strekt zich ook uit over wachtdienstregeling en bij verlet van mijn kant.
Een afspraak maken kan telefonisch op 0032 (0) 494/38.40.07, via het contactformulier of mail info@canifel.be
Of het nu om een puppy, adolescent of volwassen hond gaat, over één ding is iedereen het eens. Zijn/haar komst zal de gezinssituatie grondig wijzigen en de dynamiek binnenshuis zal nooit meer dezelfde zijn.
Ik help u graag een weloverwogen en geïnformeerde beslissing te nemen alvorens over te gaan tot de aanschaf van een hond.
Deze aankoop hoort er één te zijn die levenslang is, althans voor de hond. Lees gerust het verhaal “Hoe kon je?” (Jim Willis, 2001)
Het is van groot belang dat u een weloverwogen keuze maakt i.v.m. welk ras, de leeftijd, het geslacht, het karakter, etc. van uw nieuwe aanwinst.
Verschillende opties doen zich hier voor:
- misschien heeft u advies nodig i.v.m. de raskeuze of wilt u bevestiging dat uw keuze geschikt zal zijn voor de levensomstandigheid die u hem/haar kan bieden.
- mogelijk heeft u al een fokker op het oog en wilt u zeker zijn dat deze uw pup de beste start zal geven. Een goede fokker heeft de nodige kennis om de eerste socialisatieperiode goed te begeleiden en om te bekijken welk karakter binnen het nest het best bij u zal passen. In samenspraak met de fokker wil ik graag uw tussenpersoon zijn in de bevestiging dat de gekozen pup inderdaad een goede match zal zijn met u als nieuwe eigenaar.
- bent u één van de prachtige mensen die een hond uit het asiel wilt nemen en heeft u graag professioneel advies op maat van uw persoonlijke situatie, dan bent u bij mij aan het goed adres.
De mogelijkheden van een hond worden natuurlijk bepaald door het ras, het karakter van zijn ouders, het karakter van de pup,…maar minstens zo belangrijk zijn bepaalde ervaringen in zijn puppytijd en de manier waarop zijn baasje met hem / haar omgaat. Die bepaalde ervaringen zijn noodzakelijk om de pup te laten groeien tot een stabiele volwassen hond.
Tussen de 3 en 12 weken, de zogenaamde socialisatieperiode, zijn de hersentjes van een pup als het ware voorgeprogrammeerd voor die heel speciale en noodzakelijke leerprocessen. Een puppycursus is erop gericht u heel precies te vertellen op welke manier u kunt zorgen dat uw pup gewenst gedrag gaat vertonen.
Ik werk met het principe van POSITIEF OPVOEDEN. In 4 lessen zorg ik dat u over de theoretische en praktische kennis beschikt om de eerste maanden met uw pup in goede banen te leiden. We zullen samen bepalen wat voor u en uw pup belangrijk is.
De puppy training is bedoeld voor honden met een leeftijd van 7 tot 12 weken. Het voornaamste doel is: uw pup de beginselen aan te leren om er die fijne, sociaalvaardige kameraad van te maken. Verder leert u de “valkuilen” die de opvoeding van een puppy met zich meebrengt te omzeilen en hoe u het gedrag optimaal en spelenderwijs kunt sturen.
In 4 lessen overlopen we diverse onderwerpen.
Les 1+2: theorie:
Ik breng u de principes bij van de ontwikkelingsfasen die uw pup zal doorlopen. We gaan dieper in op de zindelijkheidstraining, wandelen, bijt- en graafgedrag,…
Samen overlopen we de doelstellingen: Wat verwacht u van uw pup als hij/zij volwassen is ? En wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat uw pup deze doelen bereikt..
Les 3: praktijk: hierbij werken we vooral op gewenning. Er zijn bepaalde handelingen die uw pup zonder stress moet leren ondergaan. Denk maar aan tanden kijken, nagels knippen, wassen en trimmen,…
Les 4: puppy party in een dierenartsenpraktijk
De bedoeling hiervan is om een leuke ervaring te creëren in de dierenartsenpraktijk. We gaan verder met het oefenen van de gewenning aan de handelingen die bij de dierenarts zullen gebeuren. En dit alles op een rustige en prettige manier. Zo zal de dierenarts en de praktijk errond een heel stuk minder eng zijn voor uw pup.
De bedoeling van de basiscursus is om uw hond in 8 lessen de meest nuttige en zinvolle basiscommando’s te leren (zit, lig, blijf, …). Ik ga u helpen om ervoor te zorgen dat uw hond een aangename en stabiele kameraad zal worden.
Met het aanleren van simpele basisgedragingen zult u merken dat het vertrouwen tussen u en uw hond zal groeien. Voor mensen die verder willen gaan met vervolglessen in gehoorzaamheid of behendigheid werk ik samen met een lokale hondenschool.
Deze cursus is toegankelijk voor alle honden. Bij pups raad ik aan om eerst de puppytraining te volgen en vanaf een leeftijd van 3 tot 6 maanden in te schrijven voor de basiscursus.
De 8 lessen van de basiscursus zijn onderverdeeld in 2 blokken:
4 lessen waarin ik u verschillende commando’s aanleer, bijvoorbeeld ‘zit’ – ‘lig’ – ‘wacht’ – ‘hier komen’ – ‘let op’,… of andere commando’s die voor u nuttig lijken.
4 lessen waarin we samen op uitstap gaan. Op die manier kan ik u ter plekke begeleiden om de uitstap zo aangenaam en leerrijk mogelijk te maken.
- natuurwandeling: wandelen aan de lijn en los van de lijn (indien toegelaten)
- uitstap naar de markt, met de mogelijkheid om ergens een drankje te nuttigen
- trip naar de dierenartsenpraktijk (dit kan in overleg bij uw eigen dierenarts zijn)
- in bad / watergewenning
- of andere situaties die voor u en uw hond nuttig kunnen zijn
Voor honden van 6 tot 12 maanden adviseer ik een éénmalig junior consult waarin we nagaan of er geen lichamelijke of mentale problemen zijn die aandacht vereisen.
Is het melkgebit goed gewisseld? Zijn de testikels ingedaald? Is castratie/sterilisatie nodig?
Als hondeneigenaar heeft u al wat ups en downs meegemaakt in de opvoeding van uw pup. De socialisatie is prima verlopen, de zindelijkheidstraining is afgerond, de wandeling begint aangenaam te worden, en het volgende euvel doet zich alweer voor. Jawel hoor, uw jonge aanwinst begint te ‘puberen’.
Vanaf de jeugdige leeftijd van ongeveer 6-8 maanden komt uw viervoeter in de pubertijd. Dit kan een verandering betekenen in het gedrag van zowel een reu als een teef. Het gedrag kan wat opdringerig en drammerig worden, begint markeergedrag te vertonen, gaat rijden op knuffels, en wat nog meer.
Tijdens een junior consult gaan we na of de hond lichamelijk in orde is: wisseling van gebit, groei van botten, gewrichten en spiermassa, geslachtsdelen,…
Daarnaast bespreken we de eventuele moeilijkheden die u ondervindt. Ook gaan we dieper in op de noodzaak van het al dan niet castreren van de reu of steriliseren van de teef.
Onder probleemgedrag verstaan we elk gedrag dat als ongewenst ervaren wordt. Hier is het erg belangrijk dat we een duidelijk beeld scheppen van de situatie waarin het gedrag is ontstaan.
Ten eerste moeten we uitsluiten dat er een lichamelijk probleem aan de basis ligt van het ongewenste gedrag. De hond zal uitgebreid klinisch onderzocht worden. Dit kan gebeuren op mijn locatie of bij u thuis, al naargelang de aard van het probleem. Ondertussen bespreken we de voorgeschiedenis van het dier, zowel op lichamelijk als mentaal vlak.
Dit eerste consult is dus in principe bedoeld om als basis te dienen. Er wordt een verslag opgemaakt en we maken in overleg een stappenplan om zo verder te kunnen bouwen tijdens de vervolgconsulten.
Het aantal consulten hangt geheel af van de ernst van het gedrag, het dier en de therapietrouw van de eigenaar.